BAPS - receptuurbeheer en bereiding voor beheersing geneesmiddelen bereiding - Richmond (2024)

Het bereiden van receptuur is een kritische taak. Correcte naleving en uitvoering van regels en werkmethoden moet hierbij gewaarborgd worden om de effectiviteit en veiligheid van de bereidde receptuur te kunnen garanderen. Het automatiseringsconcept van BAPS kan hierbij helpen door middel van gestructureerde en goed gedocumenteerde werkmethoden, en in-proces controles.

BAPS staat voor Barcode Assisted Processing System en biedt ondersteuning bij de bewerkingsprocessen. Hierbij wordt rekening gehouden met de goede manier van produceren (GMP) en wordt de kwaliteit gewaarborgd. BAPS is vanuit de praktijk ontwikkeld en dus afgestemd op de uitdagingen die je in het werkveld tegen kunt komen. Meerdere bereidende apotheken vertrouwen al jaren op BAPS. Het kan zonder problemen gebruikt worden in een omgeving waar GMP-z richtlijnen van toepassing zijn. De normale werkwijze wordt niet verstoord en BAPS garandeert een aantoonbare registratie en herleidbaarheid van de huidige werkwijze. Het BAPS-pakket wordt dan ook geleverd inclusief een GAMP-5 conform validatiedossier. Alle tijdens het proces vastgelegde gegevens zijn direct na afloop beschikbaar voor verdere controle of rapportage.

BAPS helpt onder andere bij het beheer van grondstoffen, aanmaken en onderhouden van analyse- en bereidingsvoorschriften, en controleert de uitvoering van de bereidingshandelingen. Ook het etiketteren van het eindproduct kan vanuit BAPS gedaan worden. Uitvoeringen kunnen gedaan worden met de draagbare tablet-PC, waardoor er geen vaste werkplek aan verbonden is.

Organisaties en bedrijven die zelf receptuur beheren en bereiden hebben te maken met snelle technologische ontwikkelingen, zoals nieuwe toedieningsapparatuur en nieuwe toedieningsvormen, een toenemende variëteit in medicijnen en behandelkuren en strengere kwaliteitseisen (GMP). Dit stelt hen voor een grote uitdaging. Hoe kunnen we het proces beheersen?

Het gaat allereerst om de primaire kwaliteitszorg voor de bereiding zelf. De analyse en het gebruik van de juiste grondstoffen en het correct uitvoeren van de verschillende bereidingshandelingen. Fouten hierin kunnen vervelende bijwerkingen en zelfs levensgevaarlijke consequenties hebben. Een goede voorbereiding en documentatie van deze bereidingsprocessen is dan ook essentieel.

Ook moet er in het kader van verantwoording het proces achteraf aantoonbaar zijn. En alles moet terug te vinden zijn om correcties te kunnen initiëren en te zorgen voor continue verbetering van het beheer- en bereidingsproces.

Richmond biedt onder de GMP-paraplu hier de ondersteuning van een inmiddels bewezen softwarepakket voor de beheer en bereiding van o.a. voorraadgeneesmiddelen, te weten BAPS.

BAPS - receptuurbeheer en bereiding voor beheersing geneesmiddelen bereiding - Richmond (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5824

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.